Over Pieter Boonstra

Advohelp.nl


Informatie & Support site van CARE Consultants

lOGO2
TEXT
SIR

Eenmansbedrijf en toekomst


Ik heb steeds als eenmansbedrijf geopereerd. Zo langzamerhand wordt het tijd voor een goede overdracht te zorgen. In René S. heb ik iemand gevonden die mijn zorg, aandacht en betrokkenheid voor klanten deelt. Inmiddels is hij in staat de meest uiteenlopende vragen van Legal Eagle-klanten te beantwoorden en op te lossen. Dat geeft mij enerzijds de gelegenheid wat meer tijd te besteden aan huis en haard, anderzijds kan ik daardoor nog wat nieuwe zaken ontwikkelen. Bij dat laatste denk ik dan bijvoorbeeld aan het via de nieuwe website www.advohelp.nl beschikbaar stellen van kant-en-klare modellen voor EagleDotXML.

Over Pieter Boonstra


Opleiding en achtergrond

In 1971 voltooide ik de studie Godgeleerdheid in combinatie met Andragologie aan de Universiteit van Amsterdam. In datzelfde jaar werd ik aangesteld als docent aan een van de Amsterdamse Sociale Akademies.
Aanvankelijk was ik werkzaam als stafdocent Cultureel Werk, maar na enkele jaren raakte ik steeds meer betrokken bij organisatie en beheer.
Tot eind 1989 bleef ik in dienst van deze HBO-instelling (tegenwoordig de Hogeschool van Amsterdam). In dat jaar nam ik vrijwillig ontslag en besloot ik mij te vestigen als zelfstandig automatiseringsadviseur.


Mijn kennismaking met automatisering

Mijn eerste kennismaking met automatisering vond plaats in het begin van de jaren '80. Op de Amsterdamse Sociale Akademie waar ik stafmedewerker was, werden de eerste stappen gezet op het terrein van de administratieve automatisering. Een drietal Osborne Variant-computers met het CPM-besturingssysteem werd aangeschaft.
Met behulp van het programma dBase II ontwikkelden we een programma voor de studentenadministratie, waarin naast NAW-gegevens de studievoortgang werd bijgehouden. Over de investering in een zoemende harde schijf van 3,5 Mb moest lang en breed vergaderd worden. Als tekstverwerker stond ons het onvolprezen WordStar ter beschikking.


Enkele jaren later werd met de aanschaf van enkele Tulip Compact PC's de overstap naar het besturingssysteem MS-DOS gemaakt. En vrijwel onmiddellijk daarna werd besloten een computerpracticum voor de studenten op te zetten. Een lokaal werd ingericht met een tiental Tulips -zonder harde schijven. Aan een netwerk werd nog in de verste verte niet gedacht. Het lesmateriaal werd in eigen beheer ontwikkeld, en als tekstverwerker werd uiteraard WordPerfect gekozen. De eerste versie die we gebruikten was 3.0, niet in de laatste plaats omdat zowel programmabestanden als helpfiles op één 5¼ inch diskette pasten.


De ervaring met het computerpracticum was aanleiding om een beginnerscursus voor het werken met Word-Perfect 4.1 te schrijven. Cursussen werden gegeven aan collega-docenten, maar werden eveneens georganiseerd voor belangstellenden.
In 1989 gaf ik in eigen beheer een handleiding 'Werken met WordPerfect 4.2' uit. De 200 exemplaren die ik had laten maken waren in een maand uitverkocht. Uitgever Pim Oets zag in een recensie voldoende aanleiding om er een echt boekje van te maken. Het verscheen in november 1989 onder de titel 'Aan de slag met WordPerfect 4.2'.


In diezelfde maanden verruilde ik mijn werk aan de Sociale Akademie na ruim negentien jaar voor het vrije bestaan van freelance adviseur in automatiseringszaken. Als bedrijfsnaam koos ik CARE Consultants, waarbij CARE de afkorting vormt van Computer Adviezen Research en Educatie.


Computerpracticum in de jaren '80

Het eerste computerpracticum in de jaren '80 was eenvoudig van opzet. Het ging er vooral om studenten te laten kennismaken met het fenomeen personal computer. In een vijftal bijeenkomsten van 4 uur werd achtereenvolgens aandacht besteed aan:


  • de werking van het MS-DOS besturingssysteem
  • het kaartenbakprogramma PC-File
  • het spreadsheetprogramma PC-Calc
  • leren tekstverwerken met WordPerfect
  • eenvoudige opdrachten in GW Basic maken


De programma's PC-File en PC-Calc waren afkomstig van Buttonware, een Amerikaans bedrijf dat shareware leverde. Toen ik Jim Button in een telefoongesprek vroeg op welke wijze hij het vereiste bedrag wilde ontvangen, toonde hij zich blij verrast. Wij bleken de eerste Nederlandse klanten te zijn die daadwerkelijk het shareware-bedrag wensten over te maken. Het schrijven van de practicumhandleiding leerde mij de basisprincipes van kaartenbakprogramma's, spreadsheetprogramma's en tekstverwerkers kennen. Het materiaal werd gedurende twee à drie schooljaren intensief gebruikt, niet alleen door studenten, maar ook door collega-docenten voor wie de computer een nog onbekend verschijnsel was.


Uitgeverij Pim Oets

In mei 2001 overleed Pim Oets. Liefhebbers van popmuziek kennen hem als een van de medeoprichters van de bladen Hitweek en Aloha. Pim Oets was een van de eersten in Nederland die zich als journalist actief bezig hield met deze muziekuiting. Bij computergebruikers van het eerste uur is hij vooral bekend door een aantal computerhandleidingen. Het eerste boek van zijn hand was Handleiding dBase II, CP/M versie dat in maart 1983 verscheen. Het was denk ik de eerste Nederlandse handleiding bij een computerprogramma. Een vijftal jaren later begon Pim Oets een eigen uitgeverij. Talloze computerhandleidingen zijn daar verschenen. Kenmerkend voor alle boeken was dat ze oorspronkelijk Nederlands waren: Pim wilde geen snel vertaalde handleidingen. Daardoor waren de boeken uit zijn fonds niet altijd actueel. Andere uitgevers kwamen vaak eerder met een vertaling van een Amerikaanse handleiding op de markt.


Eind 1989 vroeg Pim of hij mijn in eigen beheer vervaardigde Handleiding voor WordPerfect 4.2 mocht uitgeven als een echt boekje. In de jaren die volgden gaf hij de volgende boeken van mijn hand uit:


  • 1989 - Aan de slag met WordPerfect 4.2
  • 1990 - Aan de slag met PC-Calc+
  • 1990 - Aan de slag met WordPerfect 5.1 (totaal 7 drukken)
  • 1992 - 280 WordPerfect Tips & Trucs
  • 1992 - Lotus 1-2-3 in de praktijk, versie 2.3
  • 1993 - Lotus 1-2-3 in de praktijk, versie 2.4
  • 1994 - Aan de slag met WordPerfect 6.0
  • 1995 - 380 WordPerfect Tips & Trucs
  • 1995 - PerfectView in de praktijk

De samenwerking stopte omdat het schrijven van computerboeken niet langer te combineren viel met de andere activiteiten van mijn bedrijf.


Kennismaking met de advocatuur

In 1992 raakte ik betrokken bij de automatisering van een klein advocatenkantoor in Amsterdam. Met behulp van Lantastic werd een netwerkje aangelegd en ik kon mijn kennis van PerfectView gebruiken om een eenvoudige electronische dossierkaartenbak te maken. Jan Duvekot, de advocaat in kwestie, instrueerde mij in de werkwijze van een advocatenkantoor. In de twee opvolgende jaren werd het programma uitgebreid en verbeterd. De koppeling met WordPerfect 5.1 werd verder geprofessionaliseerd. Uiteindelijk ontstond een produkt dat tot in 2001 zonder noemenswaardige storingen heeft gefunctioneerd.
In het boek PerfectView in de praktijk, dat in 1995 bij Uitgeverij Pim Oets verscheen, heb ik het tot stand komen van dit advocatenpakket beschreven. Voor een aantal advocaten is dat de aanzet geweest om hun eigen applicaties te schrijven. Eind jaren negentig heb ik op verzoek van een tweetal kantoren de applicatie omgewerkt naar een Windows-versie.


Daarna heb ik de ontwikkeling stopgezet. Legal Eagle gedroeg zich inmiddels als een volwaardig en stabiel Windowsprogramma. Dat bood mij de gelegenheid veel tijd te investeren in de ontwikkeling van een goed werkende koppeling met tekstverwerkers als Microsoft Word en Corel WordPerfect.


Betrokkenheid bij Legal Eagle

In het begin van de jaren '90 werd ik door Stephan Neumann benaderd om een koppeling tussen zijn DOS-programma Legal Aid en de tekstverwerker WordPerfect 5.1 te maken. Het werd het begin van een uitstekende en vruchtbare samenwerking gedurende een groot aantal jaren. De overgang van Legal Aid naar Legal Eagle kon ik daardoor van nabij meemaken. Toen Stephan Neumann zijn pakket aan KSU-uitgeverij verkocht, maakten reeds verschillende advocatenkantoren van de door mij ontwikkelde koppeling tussen Legal Eagle en de tekstverwerker Microsoft Word gebruik. Voor KSU schreef ik het boekje Aan de slag met Legal Eagle dat vanaf 2007 enkele jaren werd meegeleverd met het programma. Inmiddels is Legal Eagle eigendom van SDU en uitgegroeid tot een van de meest gebruikte advocaten-software programma's in Nederland.

In al die jaren heb ik steeds aan de uitbreiding en verbetering van de koppeling tussen Legal Eagle en Microsoft Word gewerkt. De belangrijkste eigenschappen van de applicatie EagledotXML zijn en blijven:


  • modeldocumenten worden automatisch gekoppeld aan het juiste gegevensbestand van Legal Eagle
  • de opslag van documenten vindt geheel geautomatiseerd plaats
  • documenten worden geordend op basis van dossiernummer
  • alle in een dossier geschreven documenten zijn snel terug te vinden
  • diverse voorbeeldmodellen zijn beschikbaar en direct bruikbaar
  • afdrukken van documenten vanuit de juiste printerlades kan tot in detail worden geregeld
  • via email ontvangen documenten kunnen in het dossier worden opgeslagen


Eenmansbedrijf

Ik heb steeds als eenmansbedrijf geopereerd. Zo langzamerhand wordt het tijd voor een goede overdracht te zorgen. In René S. heb ik iemand gevonden die mijn zorg, aandacht en betrokkenheid voor klanten deelt. Inmiddels is hij in staat de meest uiteenlopende vragen van Legal Eagle-klanten te beantwoorden en op te lossen. Dat geeft mij enerzijds de gelegenheid wat meer tijd te besteden aan huis en haard, anderzijds kan ik daardoor nog wat nieuwe zaken ontwikkelen. Bij dat laatste denk ik dan bijvoorbeeld aan het via de nieuwe website www.advohelp.nl beschikbaar stellen van kant-en-klare modellen voor EagleDotXML.